Header

De Blauwe As

Wonen aan de passantenhaven:
er gaat een (water-)wereld voor je open! 

Header

In 2017 is de nieuwe vaarroute door Assen geopend; de Blauwe As.

De vaarroute loopt midden door het Havenkwartier. De vaarroute maakt het mogelijk om via hartje Assen door te varen naar Meppel of Groningen. Aan de Havenkade is een nieuwe lighaven aangelegd. Verder kreeg de nieuwe vaarroute maar liefst zes nieuwe bruggen en twee sluizen. Ook zijn nieuwe wandelroutes aangelegd langs het Kanaal en over de sluizen.

Historie 

Als stad op het zand heeft Assen zijn ontstaan niet te danken aan de handel op het water.

Pas toen in de 19e eeuw de Drentse vaarwegen werden gegraven kreeg het water betekenis voor de transport en daarmee voor de bedrijvigheid in de stad. 

Trekschuiten en stoomboten

Trekschuiten, stoomboten, personenvervoer en goederenvervoer… vele boten voeren door Assen. De Vaart en Het Kanaal vormden destijds een belangrijke schakel in de vaarverbinding tussen Assen en Groningen.

De tramlijn Gorredijk – Oosterwolde – Assen liep via de zuidelijke oever van Het Kanaal. Het park van Huges en de afbuiging van de weg bij het water vandaan zijn te verklaren vanuit die tramlijn.

Toen in de 20e eeuw het transport per as zijn intrede deed nam de betekenis van het water in Assen weer af. Assen sloot de vaarwegen af voor transport.

Water terug in de stad!

Nu, in de 21e eeuw, pakt Assen de kansen aan om het water terug te brengen in de stad. Niet voor de beroepsvaart, maar voor recreatievaarders die Assen willen meenemen op hun vaartocht door Drenthe. In 2009 werd de Vaart weer opengesteld en sinds 2013 werd Het Kanaal weer bevaarbaar gemaakt.

Assen bouwde hiervoor maar liefst zes beweegbare bruggen, twee sluizen en een passantenhaven. Het ‘rondje Assen’ is weer in ere hersteld.

De langverwachte Blauwe As-vaarroute door het centrum van Assen is sinds 2017 weer geopend.